Om Møbelfabrikken

Historien

Den gamle møbelfabrik i Nexø havde fra start 1940èrne og frem til 1988 produktion af møbler. Johannes Sorth var designer og ejer af Nexø Møbelfabrik og man producerede primært retromøbler i teak, palisander herunder "bornholmerreolen".

Efter lukningen i 1988 lå fabrikken overladt til sig selv helt fren til 2001. Det var i disse år svært at forestille sig, at dét her var stedet, hvor man blandt andet havde produceret kvalitetsmøbler til oliesheikerne på den arabiske halvø.

I 2001 valgte den daværende Nexø Kommune med borgmester Annelise Molin i spidsen at renovere Nexø Møbelfabrik med henblik på skabelsen af Den Erhvervsdrivende Fond Møbelfabrikken i Nexø. Fonden skulle danne rammen om et moderne erhvervshus, hvor iværksættere kunne starte deres virksomheder op.  

Allerede i sommeren 2004 var der ikke flere ledige kvadratmetre til leje i øens regionale erhvervshus og den gamle møbelfabrik i Nexø summede igen af innovation, udvikling, engagement. Erhvervshuset rummede blandt andet et reklamebureau med 10 ansatte, en rammemand, en kunstmaler, to fremadstormende it-virksomheder, forskellige netværk, et innovativt firma i hospitalsbranchen,.en møbeldesigner, kursus- og mødefaciliteter, café, internationalt film- og fotostudie, kuvøsefunktion for glas- og keramikkunstnere.

Fra erhvervshusets start havde man en meget attrativ aftale med Århus Arkitektsskole som benyttede rammerne til deres studerende. De studerende og deres undervisere boede på værelsesafdelingen og man benyttede cafe, mødefaciliter og de kreative værksteder for kereamik og glas. Aftalen løb frem til 2008.

Gennem årene fra 2008 og frem til i dag har rammerne været samlingssted for iværksættere, vikrosmheder, netværk og ildsjæle. Huset har uden aftalen med Århus Arkitektskole haft svært ved at finde økonomisk balance og fra år 2012 og frem har man modtaget årlige driftstilskud fra Bornholms Regions Kommune.